Retro petrol
Image default
Recreation / Motorcycles

Auto onderhoud, kan het goedkoper? Zelf banden kopen en laten monteren!

Wil je besparen op het onderhoud van je auto? Het kan door online banden te kopen en deze lokaal te laten monteren. We leggen je hier uit hoe het wekt met banden online bestellen.

Hoe werkt de verzending van banden online bestellen?

Wie de bijpassende banden besteld heeft, ontvangt ze bij alle winkels als twee in folie verpakte pakketten naar het gewenste adres. Andere webwinkels beloven een telefonische waarschuwing voor het ophalen, Amazon eisen een retourzending door zelflevering bij DPD. Dit is oncomfortabel, maar bespaart de moeite met de afhaaldatum.

Hoe komen de banden op de auto?

Met uitzondering van Amazon en EBay, bieden vrijwel alle webwinkels de bemiddeling van het laten monteren van de banden in de buurt. De test met een landelijk adres toonde aan dat de afstand tot deze dealer varieerde van één tot 20 kilometer. En dan kan het daar duur worden, want het is duidelijk: de bandenwerkplaats verdient zijn geld zowel met de verkoop van de banden als met de installatiekosten inclusief het balanceren en afvoeren van de oude banden. Als de klant zijn via internet aangeschafte banden in de kofferbak meeneemt, betaalt hij meestal meer iets meer voor de montage. De volgende voorbeelden tonen de prijsverschillen: Wie de Continental Winter Contact TS 850 in de maat 205/55 R16 91T voor een VW Golf van de landelijke werkplaatsketen Pitstop koopt en laat monteren, krijgt een factuur voor 399,60 euro. Als hij daarentegen dezelfde banden bestelt bij online webshop en ze laat monteren door een van de door de winkel aangewezen installatiepartners, kost dat uiteindelijk 420 euro. Je bespaart vervolgens dus niet op het onderhoud van je auto.

Banden online kopen: Met Ebay is het goedkoper…

Zijn er dus geen manieren om geld te besparen door banden te kopen op het internet? Gelukkig wel, en de naam is Ebay: In het beste geval betaalt de Golfbestuurder in totaal slechts 371,60 euro voor zijn banden en installatie, d.w.z. iets minder dan 30 euro minder dan voor de aankoop en installatie bij Pitstop en 60 euro minder dan voor de aankoop van de banden bij een webshop en de daaropvolgende installatie bij de partnerwerkplaats. Maar waarom is Ebay dan niet de duidelijke testwinnaar, maar landt hij alleen op plaats 2? Heel eenvoudig: omdat de klant op Ebay zich op een grote marktplaats bevindt. Je krijgt geen service of advies, het is aan jou om een betrouwbare dealer te vinden die geen oude of zelfs omgevormde banden op je auto zet. De eerder genoemde Ebay prijs is gebaseerd op een momentopname – over twee weken kan het er heel anders uitzien. Natuurlijk brengt Ebay de klant ook niet in contact met een montagepartner – de klant moet zelf een werkplaats vinden en hopen dat hij niet te hoge montageprijzen betaalt. Maar iedereen die alles weet over banden, graag een paar uurtjes door Ebay bladert en ook goede contacten heeft met een betrouwbare garage in de buurt kan daadwerkelijk geld besparen bij het kopen van banden op het internet.

 

Gerelateerde artikelen

De Dozenhal, uw beste specialist en leverancier van kartonnen verzenddozen

Private lease

Medewerkersonderzoek helpt