Retro petrol
Image default
Dienstverlening

Wat is identity management en wat zijn de voordelen hiervan?

Identity management, wat is dat eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan? Met identity management wordt het vaststellen van de identiteit van gebruikers bedoeld en het vervolgens veilig verlenen van rechten en toegang tot systemen of informatie. Dit wordt ook wel identity en access management genoemd. Hierbij dient te worden voorkomen dat personen die niets te maken hebben met bepaalde zaken hier ook geen toegang toe krijgen. Ook gaat het om het beheersbaar, controleerbaar en inzichtelijk houden van dit proces. Steeds meer technieken en systemen maken dit mogelijk, zoals het identity management systeem van GET. Belangrijk is dat je altijd een oplossing hebt die geheel bij jouw bedrijf of organisatie aansluit. In dit artikel gaan wij dieper in op wat een IT identiteit is, gaan we dieper in op identity access management en de onderdelen hiervan en lees je wat de voordelen van identity management zoal zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is identiteit?

Identiteit is iets dat je al hebt vanaf dat je geboren wordt. Het is wat jou uniek maakt. Identiteit is onder te verdelen in twee niveaus, namelijk op persoonlijk niveau en groepsniveau. Persoonlijk niveau gaat over wat jou uniek maakt, zoals je naam, leeftijd en woongegevens. Ook gaat het over je karakter. Je kunt hierbij ook een IT identiteit hebben. Dit is een gebruikersnaam, wachtwoord en beveiligingsvragen die zijn afgestemd op jou. Ook zijn er andere factoren die je IT identiteit bepalen. Op groepsniveau is dit wat je aan anderen bindt, zoals je beroep, taal, cultuur, locatie, enzovoort. Ook zijn er op groepsniveau nog andere onderdelen, zoals bedrijf, afdeling en functie. Bij laatstgenoemde komt identity management om de hoek kijken.

Wat is identity access management?

Bij identity management draait het om de vraag wie toegang tot welke systemen of informatie heeft, tot hoeverre en op welk moment. Het wordt ook wel ingezet om meer controle te krijgen omtrent wie er toegang tot bedrijfsdata heeft. Identity en access management bestaat uit autorisatie, authenticatie en accounting. Authenticatie betreft het jezelf kenbaar kunnen maken en jou als persoon kunnen bewijzen om toegang te krijgen tot data, een applicatie of systeem. Dit is ook wel een soort grenscontrole. Autorisatie bepaalt tot hoeverre je toegang hebt tot diverse onderdelen en welke rechten je hebt. Dit hangt af van het soort dienstverband je hebt, wat je functie is, enzovoort. Niet elke medewerker heeft dezelfde taken en daarmee dus ook andere toegangsrechten. Bij accounting worden data verzameld die vervolgens in rapportages wordt verwerkt. Aan de hands daarvan kan het beleid bijvoorbeeld aangescherpt worden of juist worden versoepeld.

Uit welke onderdelen bestaat identity management?

Identity en access management bestaat uit diverse onderdelen die er gezamenlijk voor zorgen dat je makkelijk en veilig kunt inloggen. Hierbij wordt ook meer overzichtelijk waar je jouw beleid op kunt inrichten. Identity management bestaat onder andere uit:

– Single sign-on

– Lifecycle management

– Self service

– API access management

– Single point of truth

– Multi-factor authentication

De voordelen van identity en access management

Identity management heeft diverse voordelen te bieden aan bedrijven. Een goede strategie voor identiteitscontrole en toegangsbeheer is een echte must voor bedrijven, ongeacht hoe groot deze zijn. Wanneer dit op de juiste manier wordt aangepakt, levert het diverse voordelen op. Zo wordt niet alleen de veiligheid verhoogd. Ook de productiviteit en gebruiksvriendelijkheid neemt toe. Met cloud computing is identiteits- en toegangsbeheer complexer geworden dan ooit. Daarom is het des te belangrijker dat je een IAM oplossing hebt die zowel de techniek implementeert als aansluit bij de veranderende wensen van jouw organisatie. Identity access management heeft dus diverse voordelen te bieden, zoals onderstaande voordelen: – De administratie wordt voor een groot deel geautomatiseerd, wat tijd bespaart. Ook nemen menselijke fouten af. – Minder werkdruk op de helpdesk, want gebruikers resetten zelf hun wachtwoorden. – Gebruikers krijgen eenvoudiger toegang tot meerdere systemen en applicaties. – Beter beveiligde data – Meer inzicht in het gebruik en ook in de beleidsregels.

Daarom een IDM system

Identity management is erg van belang. Je moet namelijk volgens de wet- en regelgeving als bedrijf kunnen aantonen dat je grip hebt op de toegangsbeveiliging van IT-systemen. Een Identity management systeem is dan ook de smeerolie voor complexe organisaties en is daarmee dus onmisbaar voor jouw bedrijf.

Kies voor de identity management oplossing van GET

Wil je meer weten over een IDM ssytem of ben je van plan zelf te kiezen voor identity management oplossingen? Neem dan vandaag nog contact op met GET. Wij staan bekend om onze hoogwaardige IAM oplossingen welke wij voor verschillende organisaties aanbieden. Met onze oplossingen kunnen jij en je medewerkers veel efficiƫnter aan het werk. Vraag ons gerust om meer informatie. Wij helpen je graag verder en kunnen je ook een passend advies geven. Neem meteen contact op voor onze identity management oplossingen.

https://www.get.nl/