Retro petrol
Image default
Beauty en verzorging

Pigmentvlekjes: wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

Naarmate je ouder wordt zie je soms donkere vlekjes ontstaan op je huid. Dit wordt ouderdomsvlekjes, pigmentvlekjes of hyperpigmentatie genoemd. En huidkliniek zoals Dreamskin huidkliniek, kan je hierbij helpen. Wat zijn die pigmentvlekjes en valt er iets aan te doen?

Hoe ontstaan pigmentvlekken

Pigmentvlekjes kunnen een beetje op sproeten lijken, maar in tegenstelling tot sproeten zullen ze niet vervagen wanneer de zon minder schijnt. Pigmentvlekjes ontstaan door een onregelmatige productie van de kleurstof melanine in je huid. Dit treedt op als gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling of simpelweg door ouderdom.

Is het gevaarlijk?

Pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk. Er is nul kans dat deze zich zullen ontwikkelen tot iets kwaadaardigs. Wel worden sommige huidtumors in eerste instantie verward met pigmentvlekken. Daarom is het verstandig om bij twijfel toch even een dermatoloog naar dat ene plekje dat almaar groter wordt te laten kijken.

Wat kan je thuis doen?

Pigmentvlekken zijn hardnekkig en eigenlijk moeilijk aan te pakken. Toch zijn er steeds meer producten op de markt die je in staat kunnen stellen om thuis je behandeling te doen. Bijvoorbeeld met speciale ampullen of peelings. Verder is het bij pigmentvlekken ontzettend belangrijk om je huid goed vet te houden en elke dag (ook in de winter) een SPF te smeren, om te voorkomen dat je nog meer pigmentvlekjes zult krijgen.

Wat kan een huidtherapeut doen?

Als je je vlekjes niet alleen in toom wilt houden, maar ook echt helemaal van ze af wilt, kun je toch het best een afspraak maken bij een huidkliniek. Zij kunnen je helpen met verschillende therapiƫen. Een veel gebruikte therapie is microneedling, waarbij kleine gaatjes in je huid geprikt worden waardoor je huid zich moet herstellen, wat hij hopelijk op de juiste manier doet. Verder zijn pigmentvlekjes ook te behandelen met een speciale chemische peeling of lasertechnieken. Samen met de expert van de huidkliniek kun je kijken naar de behandeling die het beste bij jou past en kun je op zoek naar de beste producten om thuis te gebruiken. Kortom: pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk. Als je toch van ze af wilt kun je het best naar een huidkliniek.