Retro petrol
Image default
Woningen

Onderhoud aan de aardpen. Wat moet je weten?

Iedereen beschikt erover, maar in principe zul je er niet snel mee in aanraking komen. De aardpen. Een aardpen is namelijk een verplicht onderdeel van je meterkast. En ondanks dat je in principe weinig omkijken hebt naar dit onderdeel van je woning, blijkt het toch noodzakelijk om er één keer in de zoveel tijd even aan te denken. 

Wat is een aardpen?

De aardpen is een stalen staaf met een koperen geleider, die wordt verbonden met de elektrische installatie die is bedoeld voor veiligheidsaarding. De aardpen wordt in de grond geplaatst en zorgt ervoor dat overtollig stroom direct de aarde in wordt geleid en daardoor schade aan je woning of elektrische apparatuur voorkomt. 

Maar waar moet je dan aan denken?

Het is belangrijk om reeds geïnstalleerde aardingssystemen te blijven controleren. Wanneer de weerstand van een aardingssysteem namelijk te hoog is, kan het voorkomen dat overtollige elektriciteit niet goed wordt afgevoerd in de aarde. Schade aan uw huis of elektrische apparatuur is dan niet meer helemaal uit te sluiten. Dus daarom is hierbij essentieel: meten is weten. 

De weerstand wordt gemeten middels een weerstandsmeter. Dit kun je laten doen door bijvoorbeeld bedrijven die aardpennen slaan of bliksembeveiligers aanbrengen. Je zult hiervoor zelf aan de bel moeten trekken bij zo’n bedrijf. 

Maar wanneer moet je dan aan de aardpen denken?

Het is aan te raden de aarding met enige regelmaat te laten meten. Mochten er geen bijzonderheden zijn, dan is het goed om te weten dat de aardpen meten minstens één keer in de tien jaar moet gebeuren. Maar ook in de volgende gevallen is het goed om de weerstand van de aardpen te laten meten: 

  • Wanneer de elektrische installatie van uw woonhuis is geaard middels de metalen waterleiding en het waterleidingnetwerk wordt gewijzigd door het drinkwaterbedrijf is het goed om de aardpen te meten. 

  • Werkzaamheden aan de waterleidingen in uw eigen woning. 

  • Het aanpassen van de elektrische installatie

  • Bij verbouwing, de bouw van een nieuwe woning of de aankoop van een nieuwe woning

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_meten